Sejarah Piala Malaysia Yang Perlu Kau Tahu

Encik Bakri oleh Encik Bakri 1 bulan yang lalu

Piala Malaysia merupakan kejohanan tahunan yang tertua dan paling berprestij lagi agung yang pernah dianjurkan di dalam sejarah bola sepak Malaysia, piala yang menjadi rebutan semua pasukan saban tahun.

Walaupun Piala Malaysia merupakan kejohanan tertua namun kejohanan ini merupakan satu kejohanan yang berada dikedudukan kedua di belakang Piala FA di mata FIFA kerana tidak menawarkan sebarang slot untuk kejohanan lain di Asia.

Hanya prestij peringkat domestik sahaja yang ada pada piala ini. Sebelum ini Piala Malaysia diuruskan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia(FAM) tetapi pada 2016 Malaysian Football League (MFL) telah mengambil alih peranan itu.

Pada 2016 juga menyaksikan format baru Piala Malaysia diperkenalkan di manan 11 pasukan terbaik Liga Super dan 5 pasukan terbaik Liga Perdana layak untuk bertanding di Piala Malaysia.

Jadi apa yang kau perlu tahu mengenai Piala Malaysia?

Piala Malaya (1921 - 1932)

Jika dibaca balik sejarah Piala Malysia ini boleh dikatakan langsung tiada kaitan dengan kisah pedagang arab yang membawa susu untuk mengembara dan oleh kerana terlalu lama perjalanan susu itu bertukar menjadi keju.

Pada mulanya Piala Malaysia dikenali sebagai Piala Malaya dan pertama kali di pertandingkan pada tahun 1921 dengan disertai oleh negeri-negeri Tanah Melayu ketika itu.

Perlawanan akhir pula melibatkan hanya melibatkan Juara Utara dan Juara Selatan selepas melepas kejohanan yang diadakan di bahagian masing-masing.

Perlawanan akhir Piala Malaya yang pertama melibatkan pasukan Selangor dan pasukan Singapura yang diadakan di Padang Kelab Selangor, Kuala Lumpur (kini Dataran Merdeka) dan dimenangi oleh Singapura dengan jaringan 2-1.

Piala HMS Malaya (1933 - 1941)

Piala Malaya telah ditukar nama sebagai Piala HMS Malaya sempena nama sebuah kapal perang pada tahun 1933. Pegawai pemerintah kapal tersebut telah menyumbang sebuah piala untuk menjadi rebutan pasukan-pasukan yang bertanding.

Pada tahun 1942 sehingga 1947 pertandingan ini telah dihentikan apabila Jepun telah mendarat di Kota Bharu dan menggunakan basikal untuk menjajah, itulah Perang Dunia Kedua.

PIALA HMS MALAYA | Trofi Berusia 98 Tahun Di Muzium Negara

PIALA HMS MALAYA | Trofi Berusia 98 Tahun Di Muzium NegaraSebelum bermulanya saingan Piala Malaysia pada tahun 1967, arena bolasepak tempatan sudah pun dimeriahkan dengan saingan Piala H.M.S Malaya. Ia merupakan kejohanan pertama di era sebelum Perang Dunia Kedua iaitu pada tahun 1921. Namun, tidak ramai yang mengetahui bahawa piala yang telah menghampiri usia 100 tahun itu kini berada dalam simpanan rapi di Muzium Negara sejak tahun 1968.

Posted by Buletin TV3 on Friday, 1 November 2019

Selepas perang tamat, Piala HMS Malaya disambung semula pada tahun 1948.

Trofi HMS Malaya yang telah menghampiri usia 100 tahun itu kini berada dalam simpanan rapi di Muzium Negara sejak tahun 1968.

Piala Malaysia (1967 - Kini)

Piala sumbangan kapten kapal perang HMS Malaya, Ion Beauchamp Butler tidak lagi digunakan dan digantikan dengan piala baru iaitu Piala Malaysia dan peristiwa ini terjadi pada tahun 1967.

Ketika inilah pasukan dari Borneo iaitu Sabah, Sarawak dan Brunei menjadi pasukan yang turut bertanding di Piala Malaysia.

Satu liga kejohanan diperkenalkan pada tahun 1982 untuk menentukan pasukan yang layak mara ke final dan diadakan selepas liga bola sepak Malaysia tamat.

Krisis antara FAS dan FAM menyaksikan Singapura menarik diri dari Liga Malaysia pada tahun 1995. Namun Singapura semapt bergelar juara buat kali terakhir pada 1994.

Pasukan, Kelab dan 16 Pasukan

Pasukan yang bertanding di Piala Malaysia pada tahun 1999 telah bertambah kepada 12 pasukan sebelum menjadi 16 pasukan seperti sekarang pada tahun Y2K atau 2000.

Johor FC dalam kenangan merupakan pasukan kelab yang pertama berjaya menyertai Piala Malaysia dan pasukan kelab pertama menjadi juara Piala Malaysia adalah MPPJ Selangor pada 2003 yang juga dalam kenangan.

Pasukan Selangor yang mendapat jolokan Raja Malaya merupakan pasukan pasukan paling berjaya dalam sejarah Piala Malaysia apabila muncul juara sebanyak 33 kali dan 15 kali naib juara.

Singapura merupakan pencabar utama Selangor tetapi sehingga tahun 1995 sahaja telah muncul juara sebanyak 24 kali dan naib juara 19 kali diikuti Perak ditempat ketiga dengan gelaran juara 8 kali.

Selangor 33 kejuaraan

Singapura merupakan juara pertama Piala Malaya, Piala HMS Malaya dan juara pertama di Stadium Shah Alam manakala Perak merupakan juara pertama Piala Malaysia serta juara Pertama di Stadium Merdeka dan Stadium Bukit Jalil.

Juara terakhir di Stadium Merdeka adalah Brunei. Jangan kau tanya JDT kat mana dalam sejarah Piala Malaysia. Aku tumbuk muka kau.

Penjaring terbanyak dalam perlawanan akhir sepanjang kejohanan ini berlangsung ialah Allahyarham Datuk Abdul Ghani Minhat dengan 4 gol pada tahun 1961.

Selain itu terdapat beberapa pemain yang berjaya menjaringkan hatrik pada perlawanan akhir iaitu S.Thanabalan (1961), Ervin Boban (1991), Abbas Saad (1994), Juan Manuel Aristegui (2003) dan Bambang Pamungkas (2005).Paparkan Komen