Kerana Kecewa Dipinggirkan, Dybala Mungkin Angkat Kaki Dari Juventus Januari Ini

Izuddin oleh Izuddin 10 bulan yang lalu

Pemilik Palermo, Maurizio Zamparini mendakwa Paulo Dybala telah menerima beberapa tawaran dari kelab ternama dari Sepanyol dan England untuk meninggalkan Juventus pada jendela perpindahan Januari ini.

Zamparini turut mendakwa Dybala kecewa kerana sering berada di bangku simpanan musim ini dan pemain tersebut berminat untuk berpindah keluar dari Juventus untuk bermain dengan lebih kerap dalam kesebelasan utama.

Pemain seperti Dybala tidak boleh berada di bangku simpanan

Dybala pernah bermain untuk Palerma selama 3 musim dimana beliau berjaya menjaringkan 21 gol dari 89 penampilan. Sahamnya meningkat dengan mendadak bersama Palermo sehingga diangkat sebagai 'The Next Sergio Aguero'.

Memandangkan sahamnya yang semakin meningkat, Zamparini mengambil kesempatan itu dengan menjual Dybala kepada Juventus pada harga yang tinggi iaitu sekitar €40 pada tahun 2015. Sejak menyertai Juventus, beliau berjaya memenangi Serie A dalam setiap musim bersama kelab tersebut.

Namun begitu, langit tidak selalunya cerah buat Dybala di Juventus. Selepas kerap dikecewakan dalam Liga Juara-Juara Eropah, Juventus mengambil langkah drastik dengan berbelanja besar untuk mendapatkan 'King of Europe', Cristiano Ronaldo.

Kemasukan Ronaldo diharap mampu membawa kelab tersebut memenangi Liga Juara-Juara Eropah selepas kali terakhir memenanginya pada musim 1995/1996. Dalam empat musim yang terakhir, Juventus berjaya mara ke perlawanan akhir sebanyak dua kali tetapi sayangnya, mereka dikecewakan oleh Barcelona (2015) dan Real Madrid (2017).

Ketibaan Ronaldo menyebabkan waktu permainan Dybala menjadi terhad

Ketibaan Ronaldo bermakna seorang pemain di bahagian serangan  perlu dikorbankan bagi memberi ruang kepada pemenang Ballon d'Or sebanyak 5 kali itu. Dybala bermain bersama Ronaldo dalam perlawanan pembukaan Serie A musim ini menentang Chievo.

Dalam perlawanan seterusnya menentang Lazio, kelibat Dybala langsung tidak kelihatan dalam kesebelasan utama. Selepas itu, Dybala terus dipinggirkan lagi Massimiliano Allegri yang memilih untuk menurunkan gandingan Ronaldo dan Mario Mandzukic bagi perlawanan menentang Parma yang berkesudahan dengan kemenangan 2-1 berpihak kepada Juventus.

Di peringkat antarabangsa pula, segalanya bagai tidak kena buat Dybala. Pemain berusia 24 tahun ini hanya diletakkan di bangku simpanan dalam 2 perlawanan terakhir Argentina.

Zamparini menempelak layanan Allegri terhadap Dybala dan menggesa bekas pemainnya itu untuk mencari kelab baru apabila jendela perpindahan seterusnya dibuka tidak lama lagi.

"Setiap kali Paulo Dybala berada di bangku simpanan, saya seperti mahu menangis. Dybala berada di bangku simpanan kerana Allegri. Allegri ni patut datang ke Palermo dan cuba memenangi Scudetto dengan kelab ini."

Si, ada tempat kosong tak kat Barcelona ?

"2 tahun lepas, saya ada menghantar mesej kepada Dybala dan menasihatinya supaya pergi ke Sepanyol, bukan terus kekal di Itali."

"Dybala akan meninggalkan Itali tidak lama lagi kerana Juventus mahu mencari duit berjumlah €120 juta. Saya rasa Dybala akan berhijrah ke Sepanyol Januari nanti. Beliau ada menerima tawaran dari Sepanyol dan England."

"Juventus mempunyai ramai 'juara' dalam pasukan mereka. Jadi sudah tentu apabila pemain seperti Dybala tidak bermain, saya berasa seperti mahu menangis."
Paparkan Komen