Fabregas Masih Pasang Impian Untuk Mewakili Sepanyol Di Piala Dunia 2018

Izuddin oleh Izuddin 11 bulan yang lalu

Pemain tengah Chelsea, Cesc Fabregas berkata beliau masih lagi memasang niat untuk mewakili negaranya beraksi di Piala Dunia musim panas nanti, walaupun sedar peluangnya untuk dipilih agak tipis.

Bekas pemain Barcelona dan Arsenal ini berjaya membantu Sepanyol memenangi 2 Kejuaraan Eropah dan 1 trofi Piala Dunia tetapi belum lagi dipanggil untuk menyarung jersi La Roja sejak Euro 2016.

Fabregas pada usia 18 tahun sudah mewakili Sepanyol

Selepas tempat Vicente Del Bosque selaku pengurus pasukan kebangsaan digantikan Julen Lopetegui, Fabregas belum lagi berpeluang bermain di bawah jurulatih baru tersebut.

Walaupun sedar dirinya bukan lagi menjadi pilihan untuk mengemudi jentera tengah Sepanyol, Fabregas enggan berputus asa untuk menjadi sebahagian dari skuad Sepanyol yang akan terbang ke Russia musim panas nanti.

Fabregas kini telah menginjak usia 30 tahun dan merupakan pemain ke-8 paling banyak melakukan penampilan untuk Sepanyol. Beliau dipilih untuk menganggotai skuad kebangsaan di Piala Dunia 2006 seawal usia 18 tahun dimana aksinya bersama Arsenal ketika itu berjaya menambat hati Luis Aragones [jurulatih Sepanyol.

Sejak dari itu, Fabregas tidak menoleh ke belakang lagi dan menjadi pemain tetap setiap kali senarai pemain Sepanyol diumumkan untuk tugasan antarabangsa. Beliau memainkan peranan penting dalam membantu Sepanyol menjuarai Kejohanan Eropah pada tahun 2008 iaitu trofi pertama mereka sejak tahun 1964.

Assist beliau kepada Iniesta akan menjadi bualan rakyat Sepanyol untuk jangka masa yang lama

Fabregas tidak berhenti disitu sahaja. Dua tahun selepas itu, namanya terukir dalam sejarah bolasepak Sepanyol untuk selama-lamanya apabila beliau membantu Andres Iniesta menjaringkan gol kemenangan dalam perlawanan akhir Piala Dunia 2010. Ia merupakan kali pertama Sepanyol berjaya menjulang trofi Piala Dunia. Dua tahun selepas itu pada Euro 2012, Sepanyol berjaya mempertahankan gelaran juara Eropah apabila membelasah Itali dalam perlawanan akhir dan Fabregas merupakan sebahagian dari skuad Sepanyol ketika itu.

Walaupun hampir dua tahun tidak dipanggil menyertai skuad kebangsaan, Fabregas percaya pengalaman beliau penting dalam membantu skuad Lopetegui merampas takhta juara dunia dari Jerman.

"Saya bukan pemain yang mudah mengangkat bendera putih. Saya masih lagi menyimpan harapan bermain di Piala Dunia Russia walaupun tahu ianya sukar. Saya tidak pernah menerima panggilan telefon atau disenaraikan dalam pasukan kebangsaan untuk sekian lama." Fabregas dipetik berkata ketika ditemuramah Goal.

"Walaubagaimanapun, saya tidak terlalu memikirkannya kerana fokus saya adalah untuk bermain baik dengan Chelsea. Tidak pelik untuk mereka memanggil seorang pemain yang telah bermain dengan Sepanyol 15 tahun yang lepas. Sudah tentu mereka mengetahui keupayaan saya dan apa yang saya mampu lakukan."

Alonso tidak bernasib baik dipanggil menyertai skuad Sepanyol walaupun bermain baik bersama Chelsea

Chelsea mempunyai ramai pemain berasal dari Sepanyol dalam skuad mereka. Walaubagaimanapun, selain Alvaro Morata, pemain seperti Pedro, Marcos Alonso, Cesar Azpilicueta berdepan kesukaran untuk dipanggi secara konsisten dan tempat mereka ke Rusia masih belum terjamin sepenuhnya. Alonso pula belum pernah dipanggil Lopetegui walaupun menunjukkan prestasi cemerlang bersama The Blues.

"Sudah  hampr setahun setengah saya tidak dipanggil dan saya sendiri tidak tahu bagaimana Sepanyol akan bermain di Piala Dunia nanti. Tetapi Pedro dan Azpilicueta kerap dipanggil menyertai skuad kebangsaan. Jika segalanya berjalan lancar, Morata akan berada dalam kesebelasan utama bersama Diego Costa kerana saya rasa mereka adalah penyerang terbaik yang dimiliki Sepanyol ketika ini."

"Alonso, sama seperti saya, tidak bernasib baik untuk dipanggil menganggotai skuad kebangsaan. Tetapi jika kami berjaya memenangi Piala FA dan memanjat lebih tinggi kedudukan liga, siapa tahu apa yang akan berlaku."
Paparkan Komen